Sălajul este un județ bogat în istorie și tradiții și se mândește cu un patrimoniu de 92 de biserici de lemn, dintre care, 68 sunt monumente istorice. Tezaure de artă, istorie şi credinţă, acestea „constituie unul dintre cele mai distincte elemente de identitate, Sălajul asumându-și astăzi numele de „județul bisericilor de lemn”. Într-un efort comun de de a implica tineriii în apreciere acestor bijuterii arhitectonice de secole XVI-XIX, Asociația Filantropia Porolissum, cu sprijinul Primăriei Zalău, a implementat în perioada 1 septembrie-30 noiembrie proiectul „ Cunoașterea, Promovarea și protejarea bisericilor de emn din Sălaj, în care au fost implicați 30 de tineri din Zalău.Pe parcursul proiectului, tinerii au avut ocazia să descopere istoria și semnificația a douăsprezece dintre bisericile de lemn din județ, mai precis cele de pe Valea Agrijului și să aprecieze splendoarea, căldura și bucuria în care cerul și pământul se unesc prin măiestria omului în taina lemnului devenind atât amvon de predicare a evangheliei cât și semn a identității naționale.
Ineditul acestui proiect stă și în faptul că tinerii participanți au reușit să realizeze o broșură de prezentare a bisericilor vizitate, prezentând în perechi, fiecare biserică într-un mod personal, care să constituie un stimulent pentru tinerii ce își vor dori să repete experiența lor.
Datorită acestui proiect, Sălajul își reafirmă angajamentul de a proteja și promova patrimoniul său cultural, iar tinerii participanți devin ambasadori ai acestor valori neprețuite.